Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen Kamu-BİB’28 ve BİMY’32 bütünleşik etkinliğine katılan TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Ertan BARUT, DG TV’de sorularımızı yanıtladı.
Ertan BARUT; bilişim sektöründe nitelikli insan kaynağı açığını kapatmak için hangi adımların atılması gerektiğinden bahsetti.
Ertan BARUT, konuyla ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etti: “Ya şimdi bu eğitim konusu, insan, nitelikli insan yetiştirme konusu biraz politikalarla, stratejilerle, desteklenmesi gerekiyor. Kısa vade, uzun vade, orta vade birçok planlar yapılması gerekiyor. İlkokul seviyesinden, ilköğretim seviyesinden başlanması gerekiyor. Küçücük çocuklara girişimciliği, teknoloji girişimciliğini, siber güvenliği, teknolojik birtakım bilgileri aktarmamız, zamanında aktarmamız gerekiyor. Çünkü gelecek nesiller teknolojiyle yoğrulacaklar. İlla ki tek gittikleri yerde o teknolojik araçları kullanacaklar. Gittikleri yerde teknolojinin içerisinde birer unsur, önemli bir unsur olacaklar. İster makine mühendisi olsun, ister inşaat mühendisi olsun. Şimdi bizim kendi sahamızda dolayısıyla bizim bu politikalarla bir sürü insan yetiştirmemiz gerekiyor ve çok çetrefilli bir alan tabiri caizse. Hemen hemen birçok alanda yapay zekâdan tutun, siber güvenlik uzmanına, mühendisine, işte her alanda IoT’cisine ihtiyacımız var. Bizim bu konularla ilgili sadece devletin üstüne bunu yüklemememiz gerekiyor. Kurumlar olarak, şirketler olarak, sektör olarak hep beraber bazı çözümler geliştirmemiz gerekiyor. Üniversitelerimizden çıkacak olan iş gücünün daha nitelikli hale getirilmesi için özellikle öğreticiler tarafında iyi çalışmamız gerekiyor. Yani öğreticilerin niteliklerini de artırmamız gerekiyor. Sadece öğreticilerin değil, öğrencilerin değil ya da mezun olma noktasında olan gençlerin değil, biz öğreticilerin de nitelikli hale getirilmesi için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bunun gibi eğitim programları, istihdam programları devletimizin, yani Çalışma Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla koordineli bir şekilde planlı ve programlı yapmamız gerekiyor. Şöyle bir bilgi vereyim. Avrupa Birliği’nin 2030 hedeflerinde 20 milyon bilişimci hedefine ulaşmayı arzuluyor. Dolayısıyla biz Avrupa eğer bunu kendi ülkelerinden, Avrupa Birliği üye ülkelerden temin edemezse gözünü direkt Türkiye’ye dikecek. Zaten şu anda Türkiye’ye dikmiş durumda. Şimdi bu durumda bizden çok ciddi oranda kaymalar olabilir. Hani bunu bunları önleme demeyeyim de yani bu konularda bizim önlemler almamız gerekiyor. Daha fazla insan gücü yetiştirmemiz gerekiyor.”
VİDEO: 347
BAŞLIK: Türkiye Daha Fazla Uzman Yetiştirmeli
KONUŞMACI: Ertan BARUT – TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı







