İŞBİR’in Yeni Fabrikası Yükseliyor

İŞBİR, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa edilen yeni fabrikasına ilişkin görüntüler, 6 Temmuz’da, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) tarafından yayınlandı.

Kurulacak yeni fabrika için temel kazma çalışmalarına, 23 Ocak 2019’da başlanmıştı. Yeni fabrika, yaklaşık 36.680 metrekarelik bir alanda kuruluyor; bunun 25.680 metrekaresi kapalı, 11.000 metrekaresi açık alan olacak.

İŞBİR, yeni fabrikasında, 3 alana eğilecek. Bunlardan ilki, alternatör ve jeneratör. Bugüne kadar ana faaliyet alanı olan alternatör ve jeneratör üretimi, kapasite arttırılarak devam edecek. Hedef, Türkiye’nin, artık dışarıdan alternatör satın alma ihtiyacı duymamasını sağlamak. İŞBİR, yeni tesisinde, hem üretim sayısını arttırarak hem de üretim süreçlerini otomasyona tabi tutarak, yüksek kaliteli alternatör çözümlerini, maliyet-etkin olarak Türk ve dünya pazarına sunacak.

İkinci alan, yenilenebilir enerji. İŞBİR, yenilenebilir enerji alanında, rüzgâr enerjisine odaklanacak. Yeni tesiste, kapalı alanda kayda değer bir bölüm, rüzgâr enerjisi ile ilgili çalışmalara ayrılacak. Ayrıca, ihtiyaç duyulacak makina ve tezgâhlar da fabrika ile ilgili planlamada yer alıyor. İŞBİR’in şu andaki hedefi, 5 MW’a kadar sistemleri geliştirmek ve üretmek. Bununla birlikte, daha büyük sistemlerle ilgili yol haritası da hazır; bu kapsamda, Ar-Ge çalışmalarının ilk adımları da atıldı.

Üçüncü alan, elektrik motorları ve elektrikli araç motorları. İŞBİR, yeni tesisinde, elektrik motorları üzerinde de çalışacak. Firma, elektrik motorlarını ve elektrikli araç motorlarını geliştirmeyi ve üretmeyi hedefliyor. Yeni fabrikada, bu konuda da alan, makina ve tezgâh yatırımları planlanmış durumda.

İŞBİR, yeni fabrikası ile ilgili tüm planlamaları, Endüstri 4.0 ilkeleri ile uyumlu bir şekilde yapıyor. Üretimde, yeni fabrika ile devreye alınacak yenilikler, şunlar olacak:

  • Mevcutta 3 farklı preste gerçekleşen silisli sac kesim işlemleri, tek bir eksantrik preste gerçekleştirilecek.
  • Mevcutta manuel olan sarım işlemleri, otomasyonlu sarım tezgâhları ve robot kaynak makinaları ile yapılacak.
  • Kaynakhane bölümünde, yüksek megawattaki güç alternatörlerinin şase ve gövde işlemleri, CNC plazma kesme, giyotin makaslar ve kaynak robotları ile yapılacak.
  • Alternatör ekipmanları, vakumlu ve basınçlı vernikleme yöntem teknikleri ile verniklenecek,
  • Yağmurlama testi ve sıcak-soğuk testleri gibi çevre koşulları testleri, yeni fabrika bünyesinde gerçekleştirilecek.
  • Mevcutta 3 farklı tezgâhta yapılan frezeleme, baralama ve delme işlemleri, tek tezgâhta yapılacak.
  • Her bölüm için, ihtiyaca uygun şekilde, 23 adet tavan vinci ve 3 adet de bölümler içesinde pergel vinçler yer alacak.
  • Yeni fabrikanın yıllık kapasitesi, tek vardiyada 2.500 alternatör; iki vardiyada ise 5.000 alternatöre ulaşacak.

Yeni fabrikanın üretim hattı, 14 bölümden oluşacak: Preshane; otomatik alternatör sarım hattı; kaynakhane; vernikleme ve balans; montaj hatları; pano; elektrojen grubu test bölümü; dizel tesisat bölümü; talaşlı imalat; boyahane; rüzgâr alternatörü bölümü; sessiz jeneratör bölümü; yarı mamul ve ağır malzeme depoları; sığınaklar.

Fabrikanın idari kısmında, şu bölümler de yer alacak:

  • Çalıştaylara da ev sahipliği yapacak, 200 kişilik amfi toplantı salonu,
  • Yemek salonları,
  • 50 kişilik İŞBİR Akademi Salonu,
  • Her katta yer alacak olan toplantı salonları,
  • Tüm departmanların yer alacağı ergonomik ofisler ve
  • Personelin vakit geçirebileceği çeşitli ortamlar.

“Kaynak: www.savunmahaber.com

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE