DVB-I ile televizyonalar ve set üstü kutular evrim geçiriyor

DVB; video yayınlama, televizyon ve radyo yanında interaktif hizmetler de aktarmaya yarayan sayısal televizyon yayın sistemidir. Karasal da başlayan sonra uyduya çıkan ve çeşitli yayın bantlarında yaşamını sürdüren DVB şimdi DVB I ile yeni bir çağa adım adıyor.

Tam bilmek mümkün değil ancak tüm dünyada yapılan araştırma ortalamasına göre TV izleyicisi 6 milyar kişi olduğu tahmin edildi. Dünyadaki tüm evlerin yaklaşık yüzde 95’inde TV vardır. Bazı araştırmalara göre yüzde 35’inde ikinci bir televizyon var. Tüm bu ekranların sayısal yayına kavuşmaları DVB sayesinde olmaktadır.

Daha geniş mecralara daha kolay ekonomi ile ulaşma yolculuğu, teknolojiyi, internet üzerinden kablo ve anten kullanmadan yayın izleme teknolojilerine taşımıştır. IP TV, İnternet TV, ya da Smart TV geniş bant internet üzerinden yayın izlenmesi, internetten izlenme seçeneğini son tüketiciye en ekonomik şekli ile sunmuştur.

Ülkemizde her yıl ortalama üç milyon TV ve buna ek olarak 2 milyon set üstü kutu, sadece iç piyasada satılmakta ve yenilenmektedir. Bu pazar DVB kutuların teknolojik yenilenmesi ile hep hareket halindedir. İşte internet TV gelişmeleri kutu pazarında DVB-I ile dijital televizyonun devrimini başlattı.

DVB-I internet çağında canlı, doğrusal ve isteğe bağlı izlemenin standartlaşmasını sunuyor ve sağlıyor. Karasal uydu, kablo veya fiber hatta 5G ve ötesi dahil tüm geniş bant aralığında TV izlemenin sorunsuz keyfini süreceğimiz anlamına geliyor.

DVB-I sadece TV izleme değil; anlık görüntü paylaşımı, uzaktan seminer, konferans ve uygulamalı ameliyatlarda da çözüm planı olacaktır. Tüm meta verilerinin keşfi ve bakış açımızın genişlemesini sağlayacaktır. Tabii elektronik sanayimize de yeni bir can suyu ve yeni pazarların oluşması, yeni ürün satışına da vesile olacak.

DVB uluslararası regülasyon tarafından onaylandı ve elektronik sanayinin standartlar ile üretiminin izlenmesi de kararlaştırıldı.

DVB-I, internet üzerinden sayısal televizyonun, geleneksel kablo ve antenden izlenen televizyon yayını deneyimini internete taşıyor ve kullanıcı dostu tüm TV smart uygulamaları, akıllı telefonlar, tabletler ve medya yayın cihazları dahil olmak üzere, uygun internet bağlantısı ve medya oynatıcısına sahip her cihaza ulaştırılması olanağını sunuyor.

Artık yenilikçi düşünmek son kullanıcının mobil olduğunun farkında olmak ve bunu kabul etme zamanımız çoktan geldi. Uydu teknolojilerinin yüzde 66’sının internet ile iç içe bağlantılı olduğunu ve gelişen etkenlerin elektronik sanayi ve servis elemanlarının yeni iş kapısı olduğunu fark etmemiz gerekmektedir.

Daha erişilebilir internet alt yapısı ve daha gelişen pazar hepimiz için iyi olacaktır.

(Yazıyla ilgili görüş ve düşüncelerinizi [email protected] adresine göndererek yazarımızla paylaşabilirsiniz.)

Uydu sistem kurulumu konularında 1986 yılında Berlin Satelliten-Hub’ta görevli teknisyen olarak göreve başladı. Altı metre çaplı antenlerle uzak yörünge uydularını Türkiye’den izlenme çalışmaları için kurduğu uydu firması halen çalışmalarına devam etmektedir. TUYAD kurucu üyesi ve halen Yönetim Kurulu Başkanı olan Özaydın, Global Vsat Forum Türkiye temsilcisi ve Dijital Yaşam dergisi sahibidir. 2000 yılından bu yana Hedef Koç danışmanlık firması ile uydu teknolojilerinde bilirkişilik ve uydu kapasite satış, proje geliştirme çalışmaları yapmaktadır. Ülkemizde Küpsat A.Ş., A.B.D.’de CubeSat Inc. adı ile kurduğu iki ayrı firma ile küçük uyduların satışı ve ülkemizde seri üretimini amaçlayan çalışmalar yapmaktadır. Birçok üniversitede ve kamu kuruluşunda danışmanlık yapmakta, uydu uzay ve yer istasyonları konularında dersler vermektedir. Bazıları müstear isimle yazılmış basılı dokuz adet kitabı bulunmaktadır.
Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE