ASPİLSAN Enerji’nin Yerli Pil Üretim Tesisinin Temelleri Atıldı

ASPİLSAN Enerji’nin Kayseri’de kurduğu Pil Üretim Tesisi’nin temel atma töreni, 2 Ekim’de gerçekleştirildi.

Törene; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade de katıldı.

Bakan Akar, törende yaptığı konuşmasında, şunları söyledi: “Bu tesisin faaliyete başlamasıyla birlikte, ülkemiz batarya teknolojilerinde son derece önemli bir atılım daha gerçekleştirecek, geleceğin teknolojisine öncü olacaktır.”

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ise “Savunma sanayisinin birçok alanında, sadece askeri değil, sivil alanda da kullanımına yönelik birçok proje geliştirdik. Bugün temelini atacağımız bu tesis de bu anlamda önemli bir ihtiyaca cevap veriyor olacak.” şeklinde konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade, şunları ifade etti: “Bu yatırım, bir daha ambargolarla tehdit edilmeyelim diye yapılan yatırım hamlelerimizden biri. Bu yatırımdan sonra, ASPİLSAN, sektöründe lider konuma gelecek.”

12 yıllık bir yol haritası hazırladıklarını söyleyen ASPİLSAN Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Doğankaya ise şunları söyledi: “ASPİLSAN, yapılan yoğun çalışmalar, görüşmeler ve analizler sonucunda, 2030’lu yıllarda dünyada %40’lık pazar payı ile 47 milyar dolarlık hacme sahip olacak; nikel, magnezyum, kobalt baz yapıda, kullanım alanı en yaygın ve pazar payı en büyük olan silindirik pil üretimine başlamaya karar vermiştir.”

Tesiste, esas olarak, savunma sanayisindeki platformlarda kullanılan ve yoğun şekilde ihtiyaç duyulan lityum-iyon tipte silindirik pillerin üretimi yapılacak. Bunların yanı sıra prizmatik tip piller, süper-kapasitörler, yakıt hücreleri, katı elektrolit, sıvı hidrojen ve metal anotların üretimi de gerçekleştirilecek. Tesisin yıllık pil üretim kapasitesi ise 21 milyon adet olacak.

Kaynak: www.savunmahaber.com