Uydularda Siber Güvenlik

Siber güvenlikte sınıfta kalmış durumdayız ya uydulardaki güvenlik ne durumda?

Türkiye’de siber güvenlik alanındaki gelişmeler kamu tarafında oldukça dikkate alınırken özel sektörde siber güvenlik çok anlaşılamadı. Veri güveliği özel sektörde daha çok ilgi görmeli, ancak şirketlerimizin bu konuda duyarlılığı gelişmediği için bu konuda fazla adım atılmamaktadır.

Bilgi en değerli hazinemizdir. Ancak bilgi özellikle transfer edilirken çalınmaktadır. Halen tüm verilerin yüzde 60 oranında uydular tarafından nakledildiğini varsayarsak o zaman uydulardaki veri şifrelemenin önemi çok büyük önem teşkil edecektir.

Uyduların çalışma metodunda ne verirseniz onun karşı tarafa iletilmesi söz konusudur. Eğer bu veri değerliyse o zaman şifrelersiniz ve şifrenin de muhakkak anahtarı vardır. Siber hackerlar maalesef bu konuda iyi çalışıyorlar. Verinin transferinin bir yanı kodlama yani dekoder etmenin karşılığında da kodu açma yani enkod etme vardır. Enkoderler da maalesef artık şifrelerin kopyalanması ve çoğaltılması konusunda çok güvenli değiller.

Uydu şifreleme konusunda en yoğun çalışan ülke olan Avusturalya, Çin ile başlattığı ortak çalışmalar ile kuantum sistemini yani şifrelemede yeni bir boyut ortaya koydu ve geliştirmeye devam ediyorlar. Bu yeni teknoloji ile veriler yer merkezinden uyduya çıkarken alıcı sistemde uyduya eşzamanlı bir enkod gönderiyor ve şifreler uyduda eşleşerek yer istasyonuna iniyor. Bu çalışma içinde şifre tamamen kuantum sistemi ile sürekli yeni üretiliyor ve siber hackerlar bunu henüz çözemediler.

Bu sistemi sadece kuantum bilgisayar kullanılarak yapılan bir çalışma olarak değerlendirmek haksızlık olacaktır. Sistem kendine münhasır birçok yeniliklerle dolu. En önemli özelliği eşleşen sayı ve işaretlerden oluşması… Bunun yanı sıra sistemin yarattığı ve çoğumuzun hiç kullanmadığı farklı şekillerde bu şifrelemenin belli bir algoritma içinde karıştırılarak yer aldığıdır.

Veri güvenliğini sağlamada kuantum etkisi ortak uyduların çalışmasında Avusturalya ve Çin’in ortaya koyduğu bir yeniliktir. Sadece şifreleme dekoder, enkoder kullanan birçok ülke verilerinin çalınma riski ile karşı karşıyadır. Bilgi güvenliğinde şifrelemenin önemi ve kuantum teknolojisi bu çalışmada birleştirilmiştir.

Bilinen simetrik ve asimetrik kodlama sitemlerinde çok farklı çalışan bu kuantum teknolojisi devletlerin artık muhakkak kullanması gereken bir teknoloji olmuştur. Anahtarın uyduda üretilen teknolojisi çok karmaşık olmasa da teknoloji olarak yerinde oluştuğundan en sağlam şifreleme modeli olarak anılmaktadır.

Siber saldırıların özellikle özel sektörü sürekli tehdit etmesi ve maalesef firmalarımızın bunun için çözüm arayışı yerine konuyu gizlemeye çalışması bu teknolojinin yaygınlaşması ile son bulacaktır.

Askeri ve sivil tüm çalışanların kullandıkları verilerin denetimli erişimi, haksız rekabeti ve güvenliği sağlayacaktır. Helen kullanılan tüm şifreleme sistemleri muhakkak bir bilgisayar uzmanının kullandığı bir program ile kırılmış, kopyalanmıştır. Yoksa aklımdan bir sayı tuttum bunun 42 ile çarptım ve yanına birer de harf, özel karakter koydum hadi bilin bakalım mümkün değil. Ancak kuantum bu şifrelerin çözümlenmesinde büyük bir devrimi, uydu veri güvenliği için ortaya koymuş durumdadır.

(Yazıyla ilgili görüş ve düşüncelerinizi [email protected] adresine göndererek yazarımızla paylaşabilirsiniz.)

Uydu sistem kurulumu konularında 1986 yılında Berlin Satelliten-Hub’ta görevli teknisyen olarak göreve başladı. Altı metre çaplı antenlerle uzak yörünge uydularını Türkiye’den izlenme çalışmaları için kurduğu uydu firması halen çalışmalarına devam etmektedir. TUYAD kurucu üyesi ve halen Yönetim Kurulu Başkanı olan Özaydın, Global Vsat Forum Türkiye temsilcisi ve Dijital Yaşam dergisi sahibidir. 2000 yılından bu yana Hedef Koç danışmanlık firması ile uydu teknolojilerinde bilirkişilik ve uydu kapasite satış, proje geliştirme çalışmaları yapmaktadır. Ülkemizde Küpsat A.Ş., A.B.D.’de CubeSat Inc. adı ile kurduğu iki ayrı firma ile küçük uyduların satışı ve ülkemizde seri üretimini amaçlayan çalışmalar yapmaktadır. Birçok üniversitede ve kamu kuruluşunda danışmanlık yapmakta, uydu uzay ve yer istasyonları konularında dersler vermektedir. Bazıları müstear isimle yazılmış basılı dokuz adet kitabı bulunmaktadır.
Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE