Uydu operatörlerinin yoğun frekans kullanımı Q ve V bandını da hayatımıza dâhil etti!

Frekans kullanımında 2 MGz’den başladık 70 GHz’ye geldik. Bakalım yolculuk nereye kadar sürecek?

En başta aktarıcılarla TV yayın aktarımı 2-4 MHz bandında yapılırdı, sonraları yerden uzaya yükseldik ve 2 GHz bandında uydulardan aktarıma devam ettik, şimdilerde hayal edilemez frekanslardayız. Tabi bunun ana sebebi talep yoğunluğu. Her ne kadar aktarım insan hayatını kolaylaştırıyorsa da bu kadar yüksek frekansın kullanımı, hatta direkt kullanım teknolojilerinin hızla yükselmesi maalesef insan sağlığı için hiç de olumlu değil.

Amaç, yaşamı daha hızlı iletişim ile kolaylaştırmak ise doğru adımdayız, vücudumuza değen direkt osilatör sinyalleri sorun çıkarana kadar problem olmayacaktır.

Tabi talep artıyor ve yeni band’lar ile tanışıyoruz, yeni frekanslar yeni pazar paylarını da beraberinde getiriyor.

Düne kadar KA band, KU band nedir derken şimdi Q ve V band’lar var. Tabi frekans tahsisinde rakiplerimizden geri kalmamak adına geç kalmamalıyız. Kullanım bu frekanslarda yer edinim ile sabitleniyor. Uydu tahsis derecelerimizde bu frekanslar farklı uydu operatörlerince kullanılırsa bize de alan kalmaya bilir, konu gayet hassas.

Özellikle V band son kullanıcı için çok daha düşük maliyetlerde, tabi seri üretim şart.

Uydu teknolojisi hızla gelişiyor ve uydu teknolojisine yönelik uygulamalar her geçen gün artıyor. Uydular klasik görevleri olan radyo iletişimi, astronomi, hava tahmini, yayıncılık, haritalama ve GPRS daha birçok uygulama için de kullanılır. Ama artık son tüketiciye direkt hizmet vermeye başlıyor ve bunun için daha üst band’lar daha çok bölünme/hız sağlayabildiği için tercih edilecektir.
Q ve V bandın ticari avantajları da mevcuttur.

Günümüz operatörlerinin rekabet ortamını yumuşatması için kolay, uygun fiyatlı ve hızlı internet dağıtımını sağlayabilmeleri gerekiyor. Ayrıca, veri yoğun uygulamalar için, mesela; oyun ya da interaktif programlar için tüketicilere sunulan bant genişliği miktarını arttırma konusunda da çalışma yapmaları, rekabetçi avantajlar sağlamaları gerekmektedir.

Q ve V bantları, Ka bandı gibi diğer uydu spektrumlarından önemli ölçüde daha yüksek frekanslarda çalıştığından, bu frekans bantları, daha yüksek bant genişlikleri için önemli bir etkileştiricidir. Burada üreticilere yoğun üretim iş imkânı doğduğunun da altını çizmek gerekli. Son tüketicinin kullandığı tüm izleme ürünleri TV, telefon, el terminali bu yeni band’ları almaya uygun çevirici ve karşılık gelen frekansa dönüştürücülere yoğun ihtiyaç duyulacaktır.

Q ve V Bant Dönüştürücüleri. Yeni nesil geniş bant uygulamalarını desteklemek için şarttır.

Uydu endüstrisi, operatörler ve bazı sabit karasal hizmetler arasında spektrum paylaşımına alışkındır, ancak bağlantıya yönelik patlayıcı talep, daha büyük ve daha sık gerilimlere yol açmıştır. Bu gerilimler operatörlerin karar alam ve uygulama hızı ile avantaj, dezavantajları da belirleyecektir.

Ülkemiz regülasyon ve özel şirketleri olarak bu adımları atmakta geç kalmamalıyız.

Band’ları hatırlamak adına bu tabloyu da okurların dikkatine sunmak isterim.

(Yazıyla ilgili görüş ve düşüncelerinizi [email protected] adresine göndererek yazarımızla paylaşabilirsiniz.)

Uydu sistem kurulumu konularında 1986 yılında Berlin Satelliten-Hub’ta görevli teknisyen olarak göreve başladı. Altı metre çaplı antenlerle uzak yörünge uydularını Türkiye’den izlenme çalışmaları için kurduğu uydu firması halen çalışmalarına devam etmektedir. TUYAD kurucu üyesi ve halen Yönetim Kurulu Başkanı olan Özaydın, Global Vsat Forum Türkiye temsilcisi ve Dijital Yaşam dergisi sahibidir. 2000 yılından bu yana Hedef Koç danışmanlık firması ile uydu teknolojilerinde bilirkişilik ve uydu kapasite satış, proje geliştirme çalışmaları yapmaktadır. Ülkemizde Küpsat A.Ş., A.B.D.’de CubeSat Inc. adı ile kurduğu iki ayrı firma ile küçük uyduların satışı ve ülkemizde seri üretimini amaçlayan çalışmalar yapmaktadır. Birçok üniversitede ve kamu kuruluşunda danışmanlık yapmakta, uydu uzay ve yer istasyonları konularında dersler vermektedir. Bazıları müstear isimle yazılmış basılı dokuz adet kitabı bulunmaktadır.
Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE