Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda önemli projelere imza atıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından düzenlenen 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te gerçekleştirildi. Fuarda savunma sanayi açısından önemli projelere ve işbirliklerine imza atıldı.

IDEF’te yapılan ve SSB tarafından 16’ncısı düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na katılım ve ilgi yoğundu.

Mavi vatan, ENGİN’le daha da güçlü korunacak

SSB tarafından başlatılacak proje ile su üstü hedeflerin tespit ve takibi, dost-düşman ayrımının yapılması, tehdit olabilecek radar sistemlerinin yön ve konum bilgilerinin belirlenmesi mümkün olup, komuta kontrol merkezlerine bilgi aktarımı yapılabilecek.

Proje başlangıç aşamasında; bir adet Prototip Sistem ve bir Adet Seri Üretim Sistem tedariği gerçekleşecek olup 15’ten fazla yerli alt yüklenici bugüne kadar yurt dışından tedarik edilen radar sistemlerini yurtiçinde kazanılan yetenekler doğrultusunda milli olarak geliştirecekler.

Tedarik edilecek radarlar ile Ege, Karadeniz ve Doğu Akdeniz‘de halen Sahil Gözetleme Karakol Komutanlıkları envanterinde yer alan ve idamesi her geçen gün zorlaşan eski tip radarların ikamesi ve belirlenecek ilave mevzilere konuşlandırmak suretiyle mevcut kapsama alanının geliştirilmesi hedefleniyor.

“SSB tarafından başlatılacak proje ile GÖKTUĞ füzelerinin düşük ölçekli ilk üretim tedariklerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor”

GÖKTUĞ Geliştirme Projesi kapsamında F-16 uçakları PO-I konfigürasyonuna entegre edilecek şekilde geliştirilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin, F-16 uçakları PO-III konfigürasyonuna entegre edilmesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın Hava – Hava Füzesi ihtiyacının karşılanabilmesine yönelik GÖKTUĞ füzelerinin düşük ölçekli ilk üretim tedariklerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Proje kapsamında; Bozdoğan ve Gökdoğan Füzelerinin F-16 uçakları PO-III konfigürasyonuna entegre edilmesi ve 25 adet Bozdoğan Füzesi, 25 adet Gökdoğan Füzesi ve 14 adet Lançer tedarikinin gerçekleştirilmesi ve ilk teslimatın 2025 yılı içerisinde yapılması hedefleniyor.
Zırhlı muharebe sahası akarkayıt tankeri projesi için de imzalar atıldı

SSB tarafından başlatılacak projede yüzde 50’lik yurtiçi katma değer taahhüdü ve yüksek ihracat potansiyeli bulunuyor.

Proje çerçevesinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 39 adet, Jandarma Genel Komutanlığı’na 2 adet olmak üzere toplam 41 adet zırhlı akaryakıt tankeri tedariki gerçekleştirilecek.

Üretilecek 8×8 balistik korumalı, 12.000 litre yakıt taşıma kapasitesine ve yüksek hareket kapasitesine sahip araçlarda, yerli üretim zırh çeliği, zırhlı cam, hidrolik pompa sistemleri ve üst yapı elemanları kullanılacak olup araç teslimatlarının 2025 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Araç Teknik Özellikleri

• 8×8 hareket kabiliyeti
• Balistik korumalı kabin
• 2+1 personel kapasitesi
• Yüzde 60 dik meyil tırmanma
• Yüzde 30 yan eğimde hareket
• 600 km menzil
• Aynı anda 2 kara aracına yakıt ikmali özelliği
• 80 cm sudan geçme
• 517 beygir gücü ve 2 bin 600 Nm motor
• Run-flat (patlak gider) özellikli lastikler
• 12 bin litre akaryakıt taşıma kapasitesi
• Yakıt tankının isabet alması durumunda yakıt sızıntısını engelleme özelliği

Çubuk kamera ile erişimi güç olan alanlara ulaşılabilecek!

SSB tarafından yürütülen proje ile oyuk, mağara, bina içi oda, havalandırma boruları vb. ortamlar gerçek zamanlı görüntü ile izlenebiliyor.

Proje ile oyuk, mağara, bina içi oda, havalandırma boruları vb. ortamlar, kameranın eklemeli boru yapısı sayesinde gerçek zamanlı olarak izlenebilecek.

Paletli elektrikli modüler İKA’lar geliyor

SSB tarafından başlatılan proje ile İKA’lar paletli ve elektrikli olacak, modüler yapıya kavuşacak.

Proje, sektörde İKA platform üreticisi olarak görev alan Tekatron ile Karagöz Yapay Zekâ Destekli Atış Kontrol ve Otonom Sürüş Destek Sistemi Geliştirilmesi Projesi ana yüklenicisi Kuartis firmaları işbirliği ile yürütülecek.

Paletli Elektrikli Modüler İKA Teknik Özellikler:

• Elektrikli tahrik sistemi
• Kritik komponentlere yönelik seviye 2 balistik koruma
• Yüzde 60 dik meyil tırmanma
• Yüzde 30 yan eğimde hareket
• 70 km menzil
• 50 cm sudan geçme
• Kauçuk palet
• Modüler Faydalı Yük
• Sarp Dual Silah Sistemi entegre edilebilme
• 700 kg Faydalı Yük taşıma kabiliyeti
• Yüksek otonomi kabiliyeti
• 3 km LOS

Hem karada hem de havada yetenekli İKA

Tedarik edilecek Kafes Dron setini oluşturan Armadillo ve Yarasa İKA, elektrikli tahrik sistemi, asgari 20 dakika operasyon süresi, IP53 sızdırmazlık seviyesi ve harici haberleşme faydalı yük, termal kamera, 660 gr. faydalı yük taşıma kabiliyeti, açık alanda eve dönüş özelliği, 15 m kapalı alan kontrol mesafesi, 30 m kapalı alan harici haberleşme ve bin m açık alan kontrol mesafesi özelliklerine sahip.

Proje kapsamında toplam 40 adet kara ve hava hareket kabiliyeti olan İKA’nın ilk teslimatlarının 2023 yılı içerisinde tamamlanması, tüm teslimatların ise 2024 yılı ilk çeyreğinde envantere kazandırılması hedefleniyor.

SSB tarafından başlatılan proje ile 6×6 tekerlekli insansız kara aracı prototipleri geliştirilecek.

Yüksek hareket kabiliyeti, bağımsız süspansiyon sistemi

Elektroland ve Milsoft işbirliği ile yürütülecek olun projede, yüksek hareket kabiliyetli ve bağımsız süspansiyon sistemine sahip 6×6 tekerlekli İKA prototipleri geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında 1 adet lojistik konseptine sahip 6×6 tekerlekli uzaktan komutalı aracın tedariki ve saha deneme faaliyetleri ve 1 adet farklı konfigürasyonlara ve otonom özelliklere sahip protoip araç tedariki planlanıyor.

Üretilecek İKA’nın farklı kullanım konseptlerinde sahada denenmesi ile söz konusu kullanım konseptlerine ilişkin konfigürasyonların net olarak belirlenmesi ve platformun modülerlik alt yapısının bu yönde geliştirilmesi ve İKA’nın fiziksel limitleri dâhilinde yerli faydalı yük sistemlerinin entegrasyonuna elverişli şekilde tasarlanması hedefleniyor.

SSB tarafından başlatılacak proje ile İHA ve hava platformlarına entegre edilebilir nitelikte bir radarın masa üstü prototipi geliştirilecek.

Proje kapsamında hava platformlarında esnek görev ihtiyaçlarını karşılayacak, her türlü hava koşulunda gece ve gündüz, deniz arama suüstü hedef tespit ve takip, SAR/ISAR, GMTI, genlik/eş fazlı değişiklik tespiti, otomatik hedef tespiti ana işlevlerini gerçekleştirebilecek AESA Keşif Gözetleme Radar Sistemi (FULMAR) geliştirilmesi hedefleniyor.

İlk çok fonksiyonlu keşif gözetleme radarı

Proje ile, ilerleyen aşamada başta İHA platformları olmak üzere Deniz Karakol Uçakları gibi hava platformlarına entegre edilebilir nitelikte bir radarın masa üstü prototipi olarak ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

Proje başlangıç aşamasında; bir adet Prototip Sistem tedariki planlanmakta olup, bugüne kadar yurt dışından tedarik edilen radarlar yurtiçinde kazanılan yetenekler kullanılarak millî olarak geliştirilecek.

Milli Muharip Uçak Geliştirme İş Birliği İmza Töreni gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) şahitliğinde, Azerbaycan Savunma Bakanlığı ve TUSAŞ A.Ş. arasında Milli Muharip Uçak Geliştirme İş Birliği İmza Töreni 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te gerçekleştirildi.

İmzalanan Protokol ile; Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilmekte olan 5’inci nesil Milli Muharip Uçak KAAN’ın geliştirme faaliyetleri de dahil olmak üzere Azerbaycan ile ortak üretim konularındaki işbirliğinin çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi hedefleniyor.

Protokol aynı zamanda, KAAN Projesi kapsamında, Azerbaycan’da yerleşik kabiliyetlerin belirlenmesini, değerlendirilmesini, uygun değerlendirilen tesis veya firmalarda üretim hazırlıklarının yapılmasını, üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesini ve tecrübe paylaşımlarının yapılmasını amaçlıyor.

Çalışma gruplarının karşılıklı ziyaret ve görüşmeleri sonrasında KAAN Projesi kapsamında bazı alt sistemlerin Azerbaycan’da üretilmesi planlanıyor.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE