Türksat’ın SOTM Anteni Ürün Ailesi, IDEF’te İlk Defa Sergilendi

Türksat, özgün olarak geliştirdiği SOTM (SATCOM On The Move / Hareket Hâlinde Uydu İletişimi)  çözümünün kara ve deniz uygulamalarına yönelik sürümlerini, IDEF’te ilk defa sergiledi. SOTM antenleri, hem askeri hem de sivil kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirildi. Türksat, bu antenlerin ürün yelpazesine katılması ile birlikte, uydu sinyalini, uydu ağ sistemini ve anteni (donanımı) sağlayan firma konumuna ulaştı. Bu üç bileşeni de Türksat’ın yönetiyor olması, özellikle kamu ve askeri kullanıcılar için çok kritik kabiliyetleri de beraberinde getiriyor. Tüm bileşenler Türksat imzasını taşıdığı için, bant genişliği en verimli şekilde kullanılabiliyor. Gerektiğinde, örneğin acil durumlarda, bant genişliği arttırılabiliyor. İletişimin tüm güvenliği ise Türksat garantisi altına alınmış oluyor.

SOTM anteni, Türksat’ın sunduğu uydu iletişim hizmetleri doğrultusunda, Ka-Bantta çalışıyor. Fiber ve GSM altyapılarının olmadığı yerlerde, ekonomik ve %99,5 oranında kesintisiz iletişim sağlayan SOTM anteni, karada ve denizde, uydudan internet bağlantısı sağlıyor. Hareket hâlindeyken Ka-Bant üzerinden, 6 mbps (upload) / 25 mbps (download) hızında internet bağlantısı sağlayan sistem, fiziki karasal sınırlar içinde ve Türkiye kıyılarında kullanılıyor. Türksat 5B haberleşme uydusu uzaya gönderildikten sonra ise yine Ka-Bant üzerinden; Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Akdeniz kapsama alanlarında internet hizmeti verilmesi hedefleniyor.

SOTM donanımının ilk sürümü, deniz platformlarına özel olarak geliştirildi. Bu platformlarda, Türksat’ın bir sonraki hedefi ise sivil kullanıcılara ulaşmak olarak belirlendi. SOTM donanımında, sivil kullanıcılara fiyat ve kullanım avantajı sağlayacak şekilde değişiklikler yapılacak.

SOTM antenin kara araçları için olan ilk örneği ise askeri araçlara yönelik olarak 2019 ilk çeyreğinde üretildi. Bu sürümün, 2019 yılında tamamlanması planlanıyor.

Türksat’ın hedefinde, hava araçlarının uydu antenleri de bulunuyor. Bu çalışmaların, sertifikasyon gibi etmenler nedeniyle daha uzun vadede gerçekleşmesi bekleniyor.

İhtiyaçlara Özel Tasarım ve Üretim

Türksat, SOTM antenini yurt içi imkânlardan azami yararlanarak herhangi bir yetenek tekrarına yol açmadan tasarladı. Projenin idari ve teknik yönetimi, Türksat ekibi tarafından gerçekleştirildi. Türksat, sistemin tasarımı konusunda, TURASİS firması ile iş birliği yaptı. Üretim süreci de yine yerli firmalarca gerçekleştirildi. Tüm süreç boyunca, ihtiyaç sahibi Sahil Güvenlik Komutanlığı ekibi ile de yakın bir iş birliği sağlandı. 1-3 Kasım 2018 tarihlerinde, İstanbul’da gerçekleştirilen Global SatShow etkinliğinde de bu sistem üzerinden canlı yayın yapıldı.

Türksat’ın SOTM gündeminde, ihracat da var. Özellikle Türksat 5B haberleşme uydusunun devreye girmesi ile SOTM anteninin hitap ettiği pazarlar daha da genişleyecek. SOTM anteninin fiyat avantajı, yurt dışı pazarlarda, Türksat’ı bir adım öne çıkartacak. Türk tersanelerinin yurt dışına ihraç ettikleri deniz platformları da SOTM antenine, dolaylı ihracatın kapısını açacak.

“Kaynak: http://www.savunmahaber.com/turksatin-sotm-anteni-urun-ailesi-idefte-ilk-defa-sergilendi/

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE