Türkiye’de siber güvenlik ekosisteminin güçlendirilmesine yönelik projeler

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destekleri ile Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından 11 Şubat 2022’de Antalya’da düzenlenen 3’üncü Sektör Zirvesi’nin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Teknolojinin günlük hayatımızda artan önemi ve hızlı gelişimi ile beraber kullandığımız sistemlerin dış etkilere karşı güvenliği büyük önem taşımakta. Geçmişte Firewall gibi önlemler siber sistemlerimizi korumak için yeterli olabilirken saldırı vektörlerinde artan çeşitlilikle birlikte bu alanda özelleşmiş yazılımlara, cihazlara ve personele olan ihtiyaç gün geçtikçe artmakta. Siber saldırıların sayısı kadar gerçekleştirdikleri hasarın parasal ve toplumsal etkilerinin ürkütücü boyutlara ulaştığı günümüzde ciddi önlemler almak şart” dedi.

Bu nedenle de Türkiye’de siber güvenlik ekosisteminin güçlendirilmesi, yerli ve milli siber güvenlik çözümlerinin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaşması, siber güvenlik farkındalığının oluşturulması ve ekosistemin ihtiyaç duyacağı insan kaynağının yetiştirilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, projeler hayata geçirdiklerini belirten Kacır, “Kamunun ve özel sektörün kullandığı yazılımlarda dışa bağımlılığı azaltmak ve olası siber güvenlik sorunlarını ortadan kaldırmak için yerli açık kaynak çözümleri geliştirmek üzere Bakanlığımız öncülüğünde ‘Türkiye Açık Kaynak Platformu’nu hayata geçirdik. 2017’den günümüze kadar TÜBİTAK destek ve burs programları ile siber güvenlik alanında toplam 274 proje ve 62 kişiye 2022 sabit fiyatlarıyla 386 milyon TL destek verdik. Yine 2018’den günümüze kadar KOSGEB programları kapsamında siber güvenlik alanında toplam 29 işletmeye 434 bin 499 TL 2022 sabit fiyatlarıyla destek verdik” ifadelerini kullandı.

Dijital teknolojilerin kullanımının günlük hayatımızda oluşturduğu güvenlik risklerini bertaraf etmek üzere “Bireylere Yönelik Bilgi Güvenliği Rehberi”ni hazırladıklarını ve rehber ile de vatandaşların karşılaşabileceği risklere yönelik farkındalığı artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Kacır, “Siber güvenlik farkındalığını oluşturmak için yürüttüğümüz bir diğer çalışmamız da OSB’ler ile ilgili. Siber güvenlik alanında 249 OSB’mizi içerecek bir farkındalık programına, Türkiye Bilişim Derneği işbirliğinde 2022 Ocak ayında başladık” şeklinde konuştu.

Bakanlık olarak, farklı teknoloji alanlarında olduğu gibi siber güvenlik alanında ihtiyaç duydukları genç ve yetişmiş insan kaynağını oluşturacak birçok projeyi son yıllarda hayata geçirdiklerini dile getiren Kacır, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yazılım geliştirici sayısını artırmak üzere İstanbul Maslak ve Kocaeli Bilişim Vadisi’nde ‘Ecole 42’ yazılım okullarını açtık. Bu okullarda akran öğrenmesi yoluyla, ön eğitim veya diploma koşulu olmadan 18 yaş ve üstü yazılım geliştirici olmak isteyen herkese ücretsiz eğitim sağlıyoruz. Geleceğin mühendislerini, teknoloji girişimcilerini ve teknoloji liderlerini yetiştirmek amacıyla 55 ilde kurduğumuz ‘Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde ortaokul ve lise çağındaki gençlerimize siber güvenlik eğitimi veriyoruz. Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST bünyesinde düzenlediğimiz Hackathon ile gençlerimizin siber güvenlik alanında bilgi ve becerilerini bir yarışma ortamında uygulamasına imkan sağlıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, bizler bu yolda her türlü desteği vermeye hazırız. Bu süreçte iş dünyamızla, sivil toplum ve meslek kuruluşlarımızla birlikte hareket etmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.