Türkiye Uzay Ajansı, eXTP Projesinde Hız Kesmeden İlerliyor

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Sabancı Üniversitesi, The Enchanced X-Ray Timing and Polarimetry (eXTP / Artırılmış X-Işını Zamanlama ve Polarimetri) projesi kapsamında, 25 Mart’ta bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. TUA, evrendeki en ilginç ve en şiddetli parlamaları yapan kara delikler ve nötron yıldızları gibi gökcisimlerini inceleyebilecek bir uydu geliştirilmesi amacıyla yürütülen eXTP projesi kapsamındaki toplantıyı 6 Nisan’da duyurdu. Toplantıya, TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Başkan Yardımcısı Salih Metin Kibar ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici de katıldı.

eXTP, çeşitli gökcisimlerini, hem tayfsal hem zamansal hem de polarimetrik olarak araştırabilecek bir X-Işını uydusu projesi. Uluslararası bir proje olan e-XTP kapsamında TUA, projenin yürütülmesinde Türkiye’deki kurumlara destek oluyor ve projenin Türkiye ayağını fonluyor.

Projenin Türkiye’deki diğer bir paydaşı ise TÜBİTAK Uzay Enstitüsü. Sabancı Üniversitesi ve TÜBİTAK Uzay Enstitüsü, 9 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Türkiye Milli Uzay Programı kapsamında imzaladıkları sözleşme kapsamında faaliyetlerini yürütüyor. Bu paydaşlar, projede, Avrupa Uzay Ajansı’nın sorumluluğunda olan Geniş Alan İzleme (Wide Field Monitor – WFM) sisteminin uygulama kodunun yazacak.

Yapılacak çalışmalar ile birlikte eXTP uydusunun gözlem kabiliyetlerinden, Türk bilim insanlarının ve mühendislerinin de yararlanması hedefleniyor. Bu sayede, Türkiye’de yüksek enerji gökbilimi alanında çalışan tüm bilim insanlarına, eXTP uydusunun yeteneklerinin tanıtılması ve bilim insanlarının kendi araştırma alanlarında uyduyu kullanabilmeleri amaçlanıyor.

Kaynak: www.savunmahaber.com

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE