Sinyaller Dünya büyüklüğündeki bir gezegenden mi geliyor?

Gökbilimcilerin oluşturduğu bir ekip tarafından, galaktik mahallemizin çok yakınında bulunan, Dünya büyüklüğünde garip bir ötegezegenden kendisini tekrar eden bir sinyal tespit edildi.

Herkesin pusula iğnelerinin aynı yönü göstermesini sağlamaktan daha fazlasını Dünya’nın manyetik alanı yapıyor. Bu alan, plazmayı ve Güneş’ten düzenli olarak püsküren yüksek enerji parçacıklarını saptırarak Dünya’nın atmosferinin korunmasını sağlıyor. Şimdi de araştırmacılar Dünya büyüklüğünde bir gezegenin başka bir Güneş sisteminde manyetik alana sahip olmaya aday olduğunu öne sürdüler: ”Dünya’dan yaklaşık 12 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın yörüngesinde dönen YZ Ceti b kayalık bir gezegen.”

Başka bir gezegenden gelen sinyal

Sebastian Pineda ve Jackie Villadsen isimli araştırmacılar, YZ Ceti yıldızından yayılan ve tekrar eden bir radyo sinyalini ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi tarafından işletilen bir radyo teleskopu olan Karl G. Jansky Very Large Array’ı kullanarak gözlemledi. Yaşam barındıran veya potansiyel olarak yaşanabilir bir gezegenin yıldızından uygun uzaklıkta, Dünya ile benzer bir yapıda olması gerekiyor. Fakat manyetik alana sahip olup olmaması en önemli faktörlerden biri. Çünkü bir gezegenin atmosferi hayatta kalacaksa bu, gezegenin güçlü bir manyetik alana sahip olmasına bağlı.

“Daha önce kimsenin görmediği bir şey’’

Verileri incelerken radyo sinyalini ilk defa tespit ettiğinde ‘‘Daha önce kimsenin görmediği bir şey görüyorum.’’ diyen Bucknell Üniversitesi’nden Jackie Villadsen oldu. Tespit ettikleri yıldız radyo dalgalarının, ötegezegenin manyetik alanı ile yörüngesinde döndüğü yıldız arasındaki etkileşimlerden kaynaklandığı teorisini araştırmacılar söylediler. Fakat bu tür radyo dalgalarının uzun mesafelerden tespit edilebilmesi için çok güçlü olmaları şart.

Küçük kırmızı cüce yıldız olan YZ Ceti ve onun bilinen ötegezegeni YZ Ceti b ideal bir çift oluşturmuş oldu çünkü ötegezegen yıldıza öyle yakın ki tam  bir yörüngeyi yalnızca 2 günde tamamlıyor. (Karşılaştıracak olursak, Güneş sistemimizdeki en kısa gezegen yörüngesi 88 gün ile Merkür’ün yörüngesidir.) Bu ikili arasındaki etkileşimin gücü sayesinde radyo dalgaları Dünya’dan bile gözlemlenebiliyor. Araştırmacılar YZ Ceti b’nin atmosfere sahip olup olmadığını tespit edemeseler de sonraki dönemlerde yapılacak gözlemler buna ışık tutacaktır. Eğer gezegenin atmosferi varsa aynı Dünya’daki gibi Auralar oluşabilir.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE