Savunma sanayi eğitim ürünleriyle dünyaya meydan okuyor

Savunma sanayi sektöründe başarının en önemli aşamalarından biri olan ‘teknik eleman yetiştirilmesi’ konusu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sorunların başında yer alıyor. Mavi yakalıların nitelikli bir donanımla iş dünyasına hazır hale getirilmesi, ülkelerin dünyaya meydan okuyabilmesine önemli katkı sağlıyor. ADF Mühendislik Genel Müdürü Hüseyin Burak Avcı, 8 senede ürettiği savunma sanayi eğitim simülasyon setleriyle dünyada bu işi yapan 3 firmadan en büyüğü olmayı başarmış…

29 yaşında kurduğu şirketinin, kendi alanında ülkemizdeki ithalatı tamamen durdurması ve 9 ülkeye ihraç etmesi dikkat çekiyor. 2015 yılında kuruldukları ilk günden bu yana yurtdışından 1 dolarlık dahi ithal ürün getirilmediğini söyleyen Avcı, “Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı bünyesindeki birçok firma ile görüşmelerimiz ve fikir alışverişlerimiz her geçen gün daha da artıyor.” diyor.

“ATAK helikopterinin teknik görev yapan ekibi yetiştiren laboratuvarları kurduk”

Burak Avcı, Kara Havacılık kökenli asker olması sebebiyle savunma sanayisinde havacılık eğitim teknolojilerine yöneldiğinin altını çizerek, “Hikayemiz TUBİTAK MAM’a laboratuvar cihazı tasarlayarak başladı. Çevre ve kimya ile ilgili bir üründü. Hemen ardından Balıkesir Astsubay Meslek Yüksekokulu’nun laboratuvarlarını kurduk. Bu cihazlar Uçak / Helikopter teknisyen ve teknikerlerinin yanı sıra ileride savunma sanayinde çalışacak mühendislerin de eğitiminde kullanılan cihazlardır. Normalde yurtdışı menşeili iki ülkenin ürünleri kurulacaktı ancak o şartnameleri biz yerli firma olarak karşıladık ve laboratuvarları kendimiz kurduk. Böylelikle benim de okuduğum yere yıllar sonra 2 laboratuvar kazandırmış olduk. Yani ATAK Helikopterinin yanı sıra birçok askeri helikopterde teknik görev yapan ekipleri yetiştiren laboratuvarları biz kurduk.” dedi.

Bugüne dek sayısız proje hayata geçirildi

Yurtiçinde yapılan projeler hakkında bilgi veren Avcı, “Savunma Sanayi Başkalığı ile iş birliği protokolü imzalayan, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldı, bu okulun tüm simülatörlerini ürettik. Ayrıca İstanbul Havalimanı Lisesi’ndeki (IHL) gençlerin eğitim alacakları eğitim teknolojilerini ürettik. Ardından Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) ile bilim merkezleri projemiz başladı. Şu anda ise bilim merkezlerinde hem tasarım hem üretim yapıyoruz. Bu ürünlerin içinde uçak iniş takımları, uçak kabin basınçlandırma sistemi, uçak simülatörleri gibi donanımsal ürünler bulunmaktadır. Şu anda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İETT’nin ortak yaptığı gezici bir otobüsten oluşan Bilim Merkezi Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Otobüsün okulları gezerek çocuklara yeni nesil ulaşım sistemlerini öğrettiği bir proje… Bunun mimari tasarımından içerisindeki bütün ekipman ve sergilere kadar her şeyini biz hazırladık. Şu anda da en son TUBİTAK anlaşmamızda Esenler Bilim Merkezi’nin tüm tasarım işlerini bünyemizde yapacağız.” diye konuştu.

9 ülkeye ihracat…

Avcı, “Her zaman ithal ikamesi mantığı ile çalıştık. İthal ikamesi, ekonominin önceki dönemlerde ithal ettiği malların ülke içinde üretilmesidir. Bunu başardıktan sonra ise bu ürünleri ihraç etmeye başladık. Bu yıl ilk defa ihraç rakamımız, yurt içi pazarını geçti, bu kendimiz için bir rekordu. Örneğin Amerika’da bizim ürünleri üreten 2 firma var, bir de biz varız. Dünyada bu ürünleri üreten başka hiçbir firma yok. Daha önemlisi Amerika’da 2 firma olmasına rağmen Amerika’daki 4 okul laboratuvarlarını bizden almayı tercih etmektedir. Şu anda Tayland, Güney Kore, Hindistan, Bangladeş, BAE, Amerika, İspanya, Malezya, Endonezya olarak 9 ülkeye ihraç etmekteyiz. Örneğin Malezya, Bangladeş ve Pakistan’ın satın aldığı ürünler direkt Hava Kuvvetleri’neyken Tayland ve Güney Kore’dekiler ise savunma sanayisine öğrenci yetiştiren devlet üniversitelerineydi.” ifadelerini kullandı.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE