Savunma, havacılık ve uzay teknolojileri SAHA EXPO 2022’de olacak

Savunma, havacılık ve uzay teknolojileri sanayinde faaliyet gösteren 750 yerli ve 250 yabancı firmayı bir araya getirmeye hazırlanan SAHA EXPO, 25-28 Ekim 2022 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde fiziki olarak gerçekleştirilecek.

Hem katılımcılara hem de ziyaretçilere önemli iş birliği fırsatları sunacak olan SAHA EXPO’da havacılık, denizcilik ve uzay sektörlerinde stratejik öneme sahip birçok ürün ilk kez tanıtılacak. Fuar süresince, büyük platform üreticileri ile sistem, alt sistem, bileşen ve parça tedarikçisi diğer katılımcı işletmeler arasında yoğun B2B toplantıları, heyetler ve katılımcı işletmeler arasında G2B toplantıları ve Türk sivil ve askeri makamları ile uluslararası delegasyonlar arasında G2G toplantıları gerçekleştirilecek. Ayrıca fuar süresince uluslararası paneller, firma ürün/proje sunumları ve imza törenleri gerçekleştirilecek.

816 üye firma ve 23 üniversite ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın katılım ve destekleriyle düzenlenecek olan SAHA EXPO; BAYKAR, ASELSAN, TUSAŞ (TAI & TEI), ROKETSAN, HAVELSAN, OTOKAR, BMC, STM, FNSS, TAIS, LEONARDO UK, THALES, DASSAULT SYSTEMES, BARZAN, FED JSC IVCHENKO-PROGRESS ve MOTOR SICH gibi dünya çapında tanınan markaları ağırlayacak.

Keleş: “Fuarda firmalarımız dışarıya mal satacaklar”

Basın toplantısında konuşan SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, “25 üniversite ve 816 firma ile Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olarak karşınızdayız. SAHA EXPO’yu da bu hüviyetle yapıyoruz. İlk fuarımızı 2020 yılında 135 firma ile yaptık. 2020 yılında pandemi nedeniyle dünyanın ilk sanal savunma sanayi fuarını yaptık. Bu fuarımız çok ilgi gördü. 120 binin üzerinde ziyaretçi katılım gösterdi. 27 binin üzerinde yabancı giriş oldu. Bu fuarda 744 tane online görüşme odası vardı. 32 bin 800 tane görüşme yapıldı. 2021 yılında önce fiziki sonra sanal fuar olarak yaptık. Fiziki fuarda farklı bir konsept denedik. Bu fuarımızda özneler kobiler oldular. Büyük firmalar kobilerle ilişki geliştirmeye yoğunlaştılar. 481 firma bu fuara katıldı” dedi.

Savunma sanayii alanındaki gelişim süreciyle fuarların amaçlarının değiştiğini vurgulayan İlhami Keleş, “Türkiye eskiden pazar bir ülkeydi. Türkiye mal satmak için fuarlara gelinen bir ülkeydi. Savunma sanayii alanında gerçekleşen gelişmelerle olayın yönü değişti. Yabancı firmaları Türkiye’ye katılımcı 57 ülke ile temasa geçmesi için getiriyoruz. Yabancılar bizim firmalarımız ile iş geliştirsinler diye gelsinler istiyoruz. Bu fuar artık Türkiye için yeni nesil bir fuar. Bu fuarda firmalarımız dışarıya mal satacaklar. Yabancılar kendi aralarında iş geliştirecekler. Bu fuarda dünyada hiç bir fuarda olmayan bir hizmet vermek istiyoruz. Önümüzdeki hafta başından itibaren her firmaya özel fuar istihbaratı dağıtacağız. Firmalara özel analizler vereceğiz. Yani firmalara danışmanlık hizmeti vermiş olacağız. B2B portalını açacağız. Gönderdiğimiz analizler çerçevesinde firmalar birbirlerinden görüşme taleplerini oluşturacaklar. Fuar takvimlerini birlikte yapacaklar. Yerli yabancı tüm firmaların ticaret yapmasını sağlayarak bu fuarı çekici hale getireceğiz” şeklinde konuştu.

01 Kasım 2022 – 01 Şubat 2023 tarihlerinde Metaverse fuarı yapılacak

Fuarın 01 Kasım 2022 – 01 Şubat 2023 tarihleri arasında Metaverse evreninde yapılacağını belirten İlhami Keleş, “Bir şekilde fuara katılamayacak kişiler böylelikle fuara katılım sağlayabilecek, ürünleri görebilecek ve canlı toplantılar yapabilecek. Burada da yine dünyada bir ilki yapıyoruz. Dünya markası olma iddiasını ortaya koyarken altı boş bir iddia olarak ortaya koymuyoruz. Hizmetlerimizle, iş yapış tarzımızla, fuarcılığa getirdiğimiz yeni yaklaşımlarla, teknolojik birikimimizle dünya markası olma iddiamızı ortaya koyuyoruz” diyerek, fuarın sadece son gün halka açık olacağını ve 18 yaşından büyük kişilerin fuarı ziyaret edebileceğini söyledi.

Uluslararası çalışmalar sonuç verdi

SAHA İstanbul olarak Ağustos ayında Avrupa’nın en büyük SAHA kümelenmesi olarak zirveye yerleştiklerini dile getiren Keleş, uluslararası alanda da büyüdüklerini belirterek, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde Paris’te SAHA İstanbul’un ve dolayısıyla SAHA İstanbul bünyesindeki Milli Uzay Endüstrisi Komitesi SAHA MUEK’in Uluslararası Uzay Federasyonuna kabulü müjdesinden sonra dün de Milli Havacılık Endüstrimiz için önemli bir müjdeyi daha almış olduk. SAHA İstanbul’un 4 yıl önce Europen Aerospace Quality Group EAQG nezdinde başladığı çalışmalar dün Zürih’te yapılan oylamayla uçtan uca başarıyla tamamlanmış oldu.”

SAHA İstanbul’un bu önemli çalışmalarının sektörü uluslararası alanda güçlendirdiğini ifade eden Keleş, “SAHA İstanbul’un 4 yıl önce başladığı ve kararlı şekilde sürdürdüğü bu çalışmalarda zincirin bütün halkaları tamamlanarak Türk havacılık endüstrisi kalite sistemlerine uçtan uca bir alan açmış oldu. Bu gelişmeden sonra havacılık kalite sistemlerinin bir parçası olma ve bu çalışmalarda yer alma adına Türkiye’nin, sistem altyapısının Almanya’dan, Fransa’dan, İngiltere’den bir farkı kalmadı. Yine bu sürecin bir parçası olarak paralel yürütülen, belgelendirme firması olmaya aday olup, Roketsan’ın AS9100 kurulumunu SAHA MİHENK üzerinden EAQG gözetiminde denetleyen TÜRK LOYDU’nun AS9100 belgesi verebilme (Sertification Bady) yetkisi TÜRKAK tarafından akredite edilmiş oldu. Böylece TÜRK LOYDU AS9100 belgesi vermeye yetkili ilk Türk firması oldu. Bu kapsamda zincirin son halkası olan ROKETSAN ise akredite bir Türk firması tarafından AS9100 belgesi alan ilk Türk şirketi oldu” şeklinde konuştu.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE