Sanat İçin Yapay Zekâ Hackathonu ve Fikir Maratonu sonuçlandı

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin ortak projesi “Yarını Kodlayanlar” kapsamında düzenlenen “Sanat İçin Yapay Zekâ Hackathonu ve Fikir Maratonu” sonuçlandı.

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında, biri ortaokul diğeri ise lise öğrencilerine yönelik olmak üzere eşzamanlı iki online etkinlik düzenlendi. “Sanat İçin Yapay Zekâ Hackathonu ve Fikir Maratonu” adıyla düzenlenen ve toplam 32 takımın başvurduğu etkinliklerde, gençler yapay zekâ teknolojileriyle sanatı buluşturan yaratıcı fikir ve projeler üretti.

Lise düzeyindeki öğrencilere yönelik hackathonda, Arda Uzunoğlu ve Alp Deniz Çabuk’tan oluşan “Vadidm” takımı birinci, İrfan Karabacak, Arda Engiz Sak ve Ege Akman’dan oluşan “ArtRevolution” takımı ikinci, Defne Özer, Ayşe Çulcu ve Reyyan Anlı’dan oluşan “İlgitech” takımı üçüncü oldu. Ortaokul düzeyindeki öğrencilere yönelik fikir maratonunda ise İlkim Derin Ören ve Doruk Varlıorpak’tan oluşan “TrailerArt” takımı birinci, Kağan Mergen, Burcu Doğaç ve Melek Sude Yakar’dan oluşan “Algoritim” takımı ikinci, Ahmet Karagöz, Ayşe Karagöz ve Ali Berat Çoşar’dan oluşan “Dokukod” takımı da üçüncü oldu.

Yaratıcı fikirler beğeni topladı

Hackathon birincisi “Vadidm” takımının projesinde, yapay zekâ teknolojileri kullanılarak Orhan Veli Kanık’ın çizgisinde yeni sanat eserleri üretilmesi hedefleniyor. İkinci gelen “ArtRevolution” takımının geliştirdiği proje, Artymind dijital ortamdaki yazıların içeriklerini tarayıp çeşitli algoritmalarla bu yazıların içindeki ana temayı oluşturan anahtar kelimeleri kullanarak görsel üretmeyi sağlayan bir yapay zekâ uygulaması olarak dikkat çekiyor. Üçüncü takım “İlgitech”in projesinde ise GP3 kaynaklı bir yapay zekâ yazılımıyla ilham olabilecek görsellerin sanatçının önüne çıkarılması amaçlanıyor.

Diğer yandan, fikir maratonu birincisi “TrailerArt” takımının projesinde, sanat eserlerinin unutulup zamanla yok olmaması için geliştirilen yapay zekâ teknolojisiyle sisteme yüklenen tüm dönemlere ait sanat eserleri ışığında beğenilen eserlerin kalıcılığı sağlanıyor. İkinci gelen “Algoritim” takımının geliştirdiği projede, çeşitli sebeplerden dolayı enstrüman çalamayan kişilerin yapay zekâ sayesinde geliştirilen yöntemlerle enstrüman çalmayı öğrenmeleri amaçlanıyor. Üçüncü takım “Dokukod”un projesinde ise kişinin mimiklerinden duygu durumlarını anlayarak yapay zekâ ile o anki moduna uygun olarak arka plan müziği yaratılması amaçlanıyor.

Teknoloji çeki hediye edildi

Hackathon ve fikir maratonunu kazanan öğrencilere fikir ve projelerini geliştirmeleri için ödül olarak teknoloji çekleri verildi. Buna göre, fikir maratonu kapsamında birinci olan takıma 10 bin TL, ikinci olan takıma 6 bin TL ve üçüncü olan takıma 4 bin TL değerinde; hackathon kapsamında birinci olan takıma 15 bin TL, ikinci olan takıma 10 bin TL ve üçüncü olan takıma 5 bin TL değerinde teknoloji hediye çekleri sunuldu.