Roketsan’dan yeni seyir füzesi: ÇAKIR

Roketsan, yeni geliştirdiği ÇAKIR isimli seyir füzesini, 31 Mart 2022 tarihinde Lalahan’daki tesislerinde düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıttı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ile Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit’in de katıldığı toplantıda, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, kara, hava ve deniz platformlarından atılabilecek şekilde geliştirilen ve taşıyabildiği faklı faydalı yüklerle (harp başlıkları ve elektronik harp sistemleri gibi) kullanıcıya operasyonel esneklik sunan ÇAKIR hakkında bilgiler verdi.

Sabit ve döner kanatlı hava araçları, TİHA, SİHA, SİDA, taktik tekerlekli kara araçları ve su üstü platformlardan atılabilen ÇAKIR, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılabiliyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan ÇAKIR’ın hedefleri arasında sahildeki ve açıktaki su üstü hedefleri, kara araçları, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor.

Gücünü Kale Arge tarafından geliştirilen yerli ve milli KTJ-1750 turbojet motorundan alan ÇAKIR, görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor. Hedef üzerinde vuruş noktası seçimi ve özgün harp başlığıyla hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti de sunan füze, gelişmiş ara safha ve terminal güdüm sistemleriyle, hedeflerine tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle angajman sağlayabiliyor. Kullanıcı ayrıca ağ tabanlı veri bağı sayesinde, füze hedefe ilerlerken hedef değiştirme ve görev iptali yapabiliyor.

ÇAKIR’ın bir diğer özelliği de aynı platformda çoklu taşımaya imkân veren tasarımı ve sürü konseptinde görev icra yeteneği. ÇAKIR, Çok sayıda mühimmatla koordineli taarruz imkânı veren sürü konseptiyle düşmanın savunma sistemlerinin aşılmasını kolaylaştırırken, bir ya da birden fazla hedefte yüksek etkinlik sağlıyor. Deniz üzerinde su sathına çok yakın uçuş, kara üzerinde ise arazi maskeleme kabiliyetlerine ek olarak radar soğurucu gövde yapısıyla düşman hava savunma sistemlerinin etkinliğini azaltıyor. Karıştırmaya dayanıklı Küresel Konumlama Sistemi (GNSS) ve altimetre destekli ataletsel seyrüsefer sistemi ile yoğun elektronik karıştırmanın olduğu durumlarda da seyrine devam edebiliyor.

Kaynak: https://www.savunmahaber.com/

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE