Kansere karşı mikro robotlar geliştirildi!

Almanya’nın Stuttgart şehrinde bulunan Max Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü’ndeki Fiziksel Zekâ Departmanı’nda bulunan araştırmacılar, E.coli isimli bakterileri yapay bileşenler ile donatarak, kanserle mücadelede kullanılabilecek biyohibrit mikro robotlar oluşturduklarını açıkladı.

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada; ilk olarak her bir bakteriye, suda çözünür kemoterapötik ilaç molekülleri ve çevresinde kızılötesi ışıkla eriyebilen bir malzemeye sahip olan nanolipozom bağlandığı, ikinci olarak ise bakteriye manyetik nanoparçacıkların bağlandığı belirtildi.

Kanser tedavisinde kullanılması amaçlanan bu yöntemde mikroorganizmaların tümörün bulunduğu yere akıp, orada büyüyerek hastanın bağışıklık sistemini harekete geçireceği ön görülüyor.

Araştırmacılardan Birgül Akolpoğlu da yaptığı açıklamalarda, “Böyle bakteri bazlı mikro robotları kanser hastasının vücuduna enjekte edebileceğimizi hayal edin. Bir mıknatısla parçacıkları tümöre yöneltebiliriz. Yeterince mikro robot tümörü çevrelediğinde, dokuya bir lazer yönlendirebilir ve ilaç salınmını tetikleyebiliriz. Böylece yalnızca bağışıklık sisteminin tetiklenmesi değil, aynı zamanda ek ilaçlar da tümörü yok etmeye yardımcı olabilir” dedi.

Çalışmanın yazarlarından ve Fiziksel Zekâ Departmanı’nın direktörü olan Metin Sitti ise, “Tıbbi işlevlere sahip bakteri tabanlı mikro robotlar bir gün kanserle daha etkili bir şekilde savaşabilir. Bu, bugün kanseri tedavi etme şeklimizden çok da uzak olmayan yeni bir terapötik yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.