James Webb’den yeni keşif

NASA’nın, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) ile ortaklaşa geliştirdiği James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021’de fırlatılmış ve James Webb’in elde ettiği ilk renkli görüntü, NASA tarafından 11 Temmuz 2022’de kamuoyuyla paylaşılmıştı.

İlk görüntülerin ardından James Webb’in 13,5 milyar yıl önce var olan bir galaksi bulmuş olabileceği açıklandı.

Daha önce Hubble Uzay Teleskobu’nun görüntülediği GN-z11’in bulunduğu alanı inceleyen James Webb, GN-z13 olarak bilinen galaksiyi tespit etti.

GN-z13

Konuya ilişkin açıklama yapan Harvard Astrofizik Merkezi’nden Rohan Naidu, GLASS-z13 olarak bilinen galaksinin tarihinin, Büyük Patlama’dan 300 milyon yıl sonrasına, yani daha önce tanımlanan herhangi bir şeyden yaklaşık 100 milyon yıl öncesine kadar uzandığını söyleyerek, “Potansiyel olarak şimdiye kadar görünen en uzak yıldız ışığına bakıyoruz” dedi.

Yörüngedeki gözlemevinin NIRcam adlı ana kızılötesi görüntüleyicisinden alınan ve erken yayın olarak adlandırılan verilerde tespit edilen GLASS-z13, kızılötesinden görünür spektruma çevrildiğinde, uzak kozmosun “derin alan” olarak adlandırılan daha geniş bir görüntüsünün parçası olarak, merkezinde beyaz olan bir kırmızı leke olarak görünüyor.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE