Heybeli’deki Mehtabın Gösterdikleri…

Uydular dünya ile birlikte aynı eksende döner aynı dünyanın tek doğal uydusu olan “AY” gibi…

Uzayda dünyanın dönüşüne paralel bir yapı olduğunun anlaşılması ayın dünya ile birlikte döndüğünün keşfi ile başladı. Ve bu uzay bilimcilere örnek teşkil etti. Ayın yörüngesine paralel uyduların fırlatılması mantığı da aynı keşfe dayanmaktadır. Yörüngeye koyulan cisim dünya ile birlikte dönüşünü tamamlamış ve insanoğlu için bu büyük keşif olmuştur.

Ay, dünya gezegeninin tek doğal uydusudur. Diğer uydular insanların tasarlayıp ürettikleri ve teknoloji için hizmet eden uydulardır. Ve bu ayın, insanoğlunun dünyanın yörüngesine koymadığı tek uydu olduğu anlamına gelir.

Sonsuz uzayda tüm gezegenlerin birden fazla uydusu olabilir. Ancak ay çok uzaklarda ve dünya için tek olma özelliğine sahiptir. Uzak yörünge uyduları 36 bin km de iken yaklaşık on kat daha uzakta olan ay, dünyadan yaklaşık 384 bin km uzaktan insan oğlunun hayatına manevi renk katmaktadır.

Ay, uyduların uzayda nasıl asılı kaldığına en uygun örnek olarak gösterilebilir. Uyduların insanoğlunun hizmetine girmesiyle birçok coğrafi zorluklar kolayca aşılmıştır. Özellikle TV yayıncılığının 90’lı yıllarda sadece lokal yapıldığı var sayıldığında dağlık tepelik alanlara uydular sayesinde aktarım yapılabildi. Özellikle farklı ülkelerde yaşayan kişilerin kendi ülkelerinden haber almaları yine uydular sayesinde mümkün olabildi. 90’lı yıllarda internetin varlığı kesin kabul görmemişti. Sadece uzak yörünge uydularına yönlendirilmiş 5 metre kare çapındaki çanak antenlerle yayınlar izlenmeye çalışılıyordu.

Sonraları geniş bant internet hatta fiber taşıma ile uzak alanlara erişim sağlanabildi. Uyduların iletişimde önemi her ne kadar yüksek olsa da geniş bant fiber internet hızına ve kapasitesine yetişmesi çok mümkün görünmemektedir.

Uyduların en önemli hizmeti teknolojinin var olmadığı ancak insanın yaşam bulduğu yerlerde iletişimi sağlamaktır.

Ay ile uyduların duygusal bağı ayın tüm uydulara örnek olmasıdır. Şimdiye kadar belki 10 bine yakın uydu fırlatılmıştır. Ancak yakın yörünge uyduları bu sayıyı on binlerce kere çarparak arttırmaya devam ediyor.

Uzak ya da yakın yörünge uyduları teknolojinin nimetlerini insanoğluna sunuyor ancak insanlar uyduların işi bitince onu uzayın boşluğuna güya yanmaya ama aslında parçalanarak savrulmaya terk ediliyor.


Peki ay; adına şarkılar, şiirler yazılmış insan için teknolojide ve romantizmde ilham kaynağı olmuş hak ettiği değeri alabiliyor mu çok mümkün görünmüyor! Bakalım uydular ile uydu parçacıklarının gezegenler arasında savrulması sonrası neler olacak?

(Yazıyla ilgili görüş ve düşüncelerinizi [email protected] adresine göndererek yazarımızla paylaşabilirsiniz.)

Uydu sistem kurulumu konularında 1986 yılında Berlin Satelliten-Hub’ta görevli teknisyen olarak göreve başladı. Altı metre çaplı antenlerle uzak yörünge uydularını Türkiye’den izlenme çalışmaları için kurduğu uydu firması halen çalışmalarına devam etmektedir. TUYAD kurucu üyesi ve halen Yönetim Kurulu Başkanı olan Özaydın, Global Vsat Forum Türkiye temsilcisi ve Dijital Yaşam dergisi sahibidir. 2000 yılından bu yana Hedef Koç danışmanlık firması ile uydu teknolojilerinde bilirkişilik ve uydu kapasite satış, proje geliştirme çalışmaları yapmaktadır. Ülkemizde Küpsat A.Ş., A.B.D.’de CubeSat Inc. adı ile kurduğu iki ayrı firma ile küçük uyduların satışı ve ülkemizde seri üretimini amaçlayan çalışmalar yapmaktadır. Birçok üniversitede ve kamu kuruluşunda danışmanlık yapmakta, uydu uzay ve yer istasyonları konularında dersler vermektedir. Bazıları müstear isimle yazılmış basılı dokuz adet kitabı bulunmaktadır.
Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE