FNSS, Durumsal Farkındalık, Beka, Ateş Gücü ve Mobiliteyi Tek Bir Platformda Buluşturuyor: PARS IV 6×6 Özel Operasyonlar Aracı

FNSS, IDEF’21 öncesinde, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile imzaladığı 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araç (MKKA) Tedariki Projesi kapsamında geliştirdiği PARS IV 6×6 Özel Operasyonlar Aracı hakkında bilgilendirmede bulundu.

FNSS, PARS IV 6×6 Özel Operasyonlar Aracı’nı; kritik görevlere yönelik yüksek ateş gücü, el yapımı patlayıcılara (EYP) karşı etkin koruma, yüksek mayın ve balistik koruması ve son teknoloji ürünü görev donanımlarına sahip olacak şekilde tasarladı.

Milli imkanlarla FNSS tarafından tasarlanarak geliştirilen araç, özgün ve modüler bir zırh mimarisine sahip. Araç, entegre EYP kiti ve kullanıcı tarafından kolayca sökülüp takılabilen RPG ağları sayesinde, yüksek bir pasif koruma seviyesi sunuyor.

2019 yılında başlayan MKKA projesi kapsamında, araç üzerinde gerçekleştirilen; mayın, EYP ve balistik testlerinin tamamı, kullanıcı ile birlikte yapıldı. Testler, FNSS tesislerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait tatbikat sahalarında ve uluslararası kuruluşlardan akredite test merkezlerinde icra edildi. Araç, çeşitli standartlarda tanımlanan yüksek seviye mayın tehditlerinin yanı sıra, EYP’lere ve tüm yönlerden gelecek balistik tehditlere karşı test edildi.

Aracın pasif zırh korumasına ilave olarak, üzerinde, savunma amaçlı pek çok faydalı yük yer alıyor. Bunlar; süpersonik seslere duyarlı ve silah kuleleriyle entegre şekilde çalışan akustik uyarı sistemi, aktif karıştırma ve köreltme sistemi, 360 derece çift kullanıcılı sis havanları ve KBRN koruma sistemi şeklinde sıralanıyor.

Araç üzerinde, özel operasyonların taktik ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde, yine FNSS tarafından geliştirilen ve birbirinden bağımsız 2 adet SANCAK uzaktan komutalı kule (UKK) yer alıyor. SANCAK UKK’ye 7,62 mm makineli tüfek, 12,7 mm makineli tüfek ve 40 mm bomba atar olmak üzere 3 farklı silah takılabiliyor. Bu silahlar, kullanıcı tarafından sahra şartlarında kolaylıkla takılıp sökülebiliyor.

Araçların görev donanımı; ast ve üst unsurlar arasında eş zamanlı, emniyetli ve kesintisiz iletişim, yüksek durumsal farkındalık ve etkin komuta kontrol yeteneği sağlayacak şekilde yüksek teknolojili sistemler içeriyor.

Güçlü bir motoru ve 7 ileri, 2 geri vitese sahip bir transmisyonu olan araç, yükseklik ayarlı bağımsız süspansiyonu ile farklı arazi ve yol koşullarında iyi bir yol tutuşu sağlıyor. Firma tarafından konu ile ilgili yayınlanan basın bülteninde, tüm tekerlerden tahrikli sürüş sistemi ile 1. ve 3. akslardan dönüş kabiliyetine sahip aracın, sınıfındaki en düşük dönüş çapına olduğu vurgulanıyor. Aracın, bu özellikleri ile meskûn mahalde yüksek manevra yeteneğine sahip olduğu ifade ediliyor.

Aracın, başarı ile gerçekleştirilmesi hedeflenen son testlerin ardından, TSK envanterine girmesi planlanıyor.

Kaynak: www.savunmahaber.com

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE