Eski Google çalışanı: ‘’Yapay zeka, iklim krizinden daha ciddi bir tehdit’’

Yapay zeka, iklim değişikliğinden daha ciddi bir tehdit olacak gibi görünüyor. Eski Google çalışanı Geoffrey Hinton, vermiş olduğu demeçte dikkat çekici açıklamalar yaptı.

Google’ın çatı şirketi Alphabet’te 10 senelik deneyimin sonrasında şirket ile bütün ilişkisini kesen Goffrey Hinton, Reuters’a açıklamalarda bulundu.

Yapay zeka girişimleri için önde gelen isimler içerisinde bulunan Geoffrey Hinton, yapay zekanın getirebileceği olası tehditler ile alakalı konuşurken Google’ın süreçten etkilenmemesi adına mevcut işinden ayrılmak durumunda kalmıştı.

Yapay zekanın vaftiz babalarından biri olarak bilinen Hinton, işvereneni etki altında bırakmadan yapay zeka teknololojileri ile alakalı konuşmak istediğini belirterek Alphabet’ten ayrılmıştı.

Hinton bu zamana kadar çağdaş yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayan kişi olmuştu. 1986 senesinde yapay zeka teknolojisinin arkasında yer alan sinir ağlarının geliştirilmesinde önemli rol oynadığı kabul edilmiş geriye dönük hataların öğrenilmesi anlamında ufuk açan makalenin ortak yazarı olarak da biliniyor. Hinton 2018 senesinde bu araştırması nedeniyle Turing Ödülü’ne de hak kazanmıştı.

Yapay zeka kaygısı artıyor

Hinton her ne kadar yapay zekanın bu zamanlara gelmesinde büyük uğraş vermiş olsa da yapay zekanın gelecekteki olası tehlikeleri konusunda kaygılara neden oluyor.

Hinton ifadelerinde şu şekilde konuştu: ‘’İklim değişikliği sorununu gölgelemek istemem. İklim krizi hakkında endişelenmene gerek yok, demek de istemem. Ancak bu da büyük bir risk. Yapay zekanın daha acil bir tehlike olabileceğini düşünüyorum.’’

Ayrıca, ‘’İklim değişikliği ile ilgili ne yapmanız gerektiği hakkında tavsiye vermek çok kolay olabilir. Sadece karbon yakmayı bırakıyorsunuz. Bunu yaparsanız, önünde sonunda her şey yoluna girecek. Yapay zeka için ne yapmanız gerektiği hiç belli değil.’’ ifadelerini kullandı.

Microsoft destekli OpenAI, yapay zeka destekli sohbet botu ChatGPT’yi halka açık duruma getirdiği Kasım ayında teknolojik bir silahlanma rekabetinde başlangıç haberini vermişti. Kısa zamanda tarihin en hızlı büyüyen uygulaması durumuna gelmiş olan ChatGPT, iki aylık bir sürede 100 milyon kullanıcıya ulaşım sağladı.

Nisan ayında Twitter CEO’su Elon Musk, OpenAI’ın çok kısa bir sürede piyasayla buluşturduğu GPT-4’dan daha kuvvetli sistemlerin geliştirilmesinde altı aylık bir duraklama çağrısı yapan ve binlerce kişinin imzasının bulunduğu bir açık mektup paylaşmıştı.

İmzacılar arasında Stability AI’nın CEO’su Emad Mostaque, Alphabet’e ait Deepmind’daki araştırmacılar ve yapay zeka öncüleri Yoshua Bengio ve Stuart Russell da bulunmuştu.

Hinton, imzacıların yapay zekanın insanlık adına varoluşsal bir tehlike olabileceğine yönelik kaygılarını yayınlarken, araştırmayı duraklatma fikri için aynı fikirde buluşamadı.

Ayrıca Hinton, ‘’Duraklatma fikri tamamıyla gerçekçi değil. Bunun varoluşsal bir risk olduğunu düşünen taraftayım ve şu anda çok sıkı çalışmamız ve bu konuda ne yapabileceğimizi bulmak için çok fazla kaynak harcamamız gerekiyor.’’ ifadelerine yer verdi.

Beyaz Saray’da yapay zeka gündemi

Bu arada ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da Alphabet CEO’su Sundar Pichai ve OpenAI CEO’su Sam Altman da içerisinde olmak üzere bir dizi yapay zeka şirketinin lideriyle görüşme sağlayarak şirketlerin sistemleri ile alakalı daha şeffaf olmaları gerektiği ile alakalı uyarı yapmıştı.

Hinton, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: ‘’Teknoloji liderleri bunu en iyi şekilde anlıyor ve politikacıların da süreçlere dahil olması gerekiyor. Tüm bunlar hepimizi etkiliyor, bu yüzden hepimiz bunu birlikte düşünmek zorundayız.’’

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE