Doç. Dr. Özönder’in BataryaZEKASI girişimine ödül!

İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek’in her yıl desteklediği girişimlerin en iyilerinin belirlendiği Big Bang Startup Challenge etkinliği 7-8 Aralık 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Bu sene 11’incisi düzenlenen etkinlikte, Boğaziçi Üniversitesi Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Özönder, BataryaZEKASI girişimiyle final sahnesine çıkmaya hak kazandı.

71 girişimden biri olarak 6’ncı sırayı elde etme başarısını gösteren girişim, enerji dikeyinde EPDK/ELDER’ den 200 bin TL, insuretech dikeyinde ise AKSİGORTA’dan 75 bin TL nakdî ödül ve bulara ek olarak İTÜ Çekirdek ’ten 200 bin TL değerinde bir yıl süre ile açık ofis kullanımı aynî ödülünü aldı.

Hali hazırda, istenen hususi özelliklere sahip malzemelerin yapay zekâ temelli akıllı arama algoritmalarıyla hızlıca keşfedilmesine dair bir TÜBİTAK projesi yürüten Doç. Dr. Özener, kurucusu olduğu BataryaZEKASI ile elektrikli araçların bataryalarıyla ilgili bir bulut platformu geliştiriyor.

Özönder’in kurucusu olduğu BataryaZEKASI elektrikli araçların bataryalarından akım, gerilim ve sıcaklık gibi verileri toplayan ve bu verileri anlık olarak yapay zekâ modelleriyle işleyip batarya sağlık durumunu (kapasitesini), güvenlik durumunu hesaplayan, batarya kalan kullanılabilir ömrünü ve aşırı ısınma gibi anomali durumlarını önceden tahmin eden bir bulut platformudur. Donanım agnostik bir sistem olan BataryaZEKASI, elektrikli scooter’dan otomobile ve elektrikli kamyona kadar her türlü elektrikli mobilite türü ile uyumluluk göstermektedir. BataryaZEKASI’nın hedefleri arasında yapay zekâ, bulut bilişim, nesnelerin interneti gibi derin teknolojilerin TOGG cihazlarında kullanılacağından hareketle, TOGG ve e-araç üreticilerine bir API bağlantısı üzerinden hizmet vermekte bulunuyor.

Platform, ayrıca bir şehirdeki elektrikli araçların konumlarını ve anlık batarya doluluk oranlarını da bir API üzerinden ısı haritası şeklinde elektrik dağıtım şirketlerine ve şarj istasyonu işletmecilerine sunabilmektedir. Böylece elektrik dağıtım şirketleri bir bölgedeki gün içindeki elektrikli araç şarjından doğacak şebeke üstündeki elektrik talebini önceden kestirebilecek ve elektrik borsasındaki işlemlerini daha verimli yapabilecektir. BataryaZEKASI sayesinde şarj istasyonu işletmecileri de bu haritayı kullanarak yakınlardaki e-araç kullanıcılarının telefonlarına kampanya mesajları gönderebilme olanağına kavuşacaktır.

Yine e-araçların ikinci el piyasası yakın gelecekte oluştuğunda, ikinci el satışlarda batarya sağlık durumunun (kapasitenin) yüzdesel konumunun en önemli mesele olacağı öngörüsünden hareketle BataryaZEKASI, platform üzerinden batarya ekspertiz raporu sunarak ikinci el E-araç fiyatının buna göre belirlenebilmesine olanak sağlayacaktır.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE