CANiK M2F ilk defa TEKNOFEST KARADENİZ’de

CANiK M2 QCB ağır makineli tüfeğin üst versiyonu olarak Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen CANiK M2F, ilk defa TEKNOFEST KARADENİZ’de sergilendi.

Henüz lansmanı yapılmayan silahın ilk kez TEKNOFEST KARADENİZ’de sergilendiğini aktaran Samsun Yurt Savunma (SYS) Kurumsal İletişim ve İş Geliştirme Müdürü Gençay Gençer, CANiK M2F’nin, ilk üretilen CANiK M2 QCB’den iki kat daha fazla atış gücüne sahip olduğunu söyledi.

CANiK M2 QCB silah sisteminin 2022 yılının başında yapımının tamamlandığını ve seri üretime geçildiğini belirten Gençer, “Bu silah sistemimiz dakikada 450 ila 600 atım hıza sahip ancak bu hız daha yüksek atış hızı isteyen platformlar için çok yeterli kalmıyordu. Dolayısıyla CANiK M2F’yi geliştirdik” dedi.

CANiK M2F’in kalibre olarak aynı mühimmatı kullanabildiğini, fakat dakikadaki hızı 600 yerine 950 olduğunu dile getiren Gençer, “İstersek bu hızı 950 ila 1100 arası ayarlayabilmekteyiz. Bu yüksek hızı sayesinde başta hava araçları ya da hava araçlarının karşılığı olarak etkin şekilde kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yeni bir konsept kullandıklarını dile getiren Gençer, “Yeni konseptte iki M2F’yi yan yana bağlamış bulunuyoruz. Bu haliyle isterseniz kara araçlarına bağlayabilirsiniz, isterseniz deniz araçlarına ektin şekilde bağlayarak atış üstünlüğü sağlayabilirsiniz. Son birkaç yıldır savaşlarda hareketli mobil sistemlerin olabildiğince büyük kalibrelerle muharebe alanlarında kullanıldığını görüyoruz. Olabildiğince ufak, bazen 4×4 araçların tercih edildiğini ve bunların üzerine çeşitli kalibrelerde makineli tüfeklerin entegre edildiğini görüyoruz. Buradaki amaç, platformun hızlı şekilde yer değiştirmesi ve hasmına karşı üstünlük sağlamak için yüksek atış gücüne angaje olması ancak bu atışın uzak mesafeden yapılması esas kabul ediliyor. CANiK M2F ya da CANiK M2 QCB, her ikisinin de 2 bin metreye etkin menzili bulunmakta. Bu menzili yüksek teknoloji optik cihazlarla destekleyerek 6 bin metreye kadar artırabiliyorsunuz” diyerek sistemin yapay zeka ve otonom olarak uzaktan kullanılması yönünde AR-GE çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE