Bakan Varank’tan TÜRKSAT 6A ziyareti

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) koordinasyonunda geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 2023 yılında yörüngedeki yerini almaya hazırlanıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) bünyesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’ni (USET) ziyaret eden Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, test ve entegrasyon işlemleri devam eden TÜRKSAT 6A’da incelemelerde bulundu.

TÜRKSAT 6A’da kullanılacak yerli ve milli komponentleri inceleyen Bakan Varank, TÜRKSAT 6A’daki en önemli yerli ve milli teknolojilerden birinin elektrikli itki motoru olduğunu vurgulayarak, “Kimyasal yakıt kullanmadan elektrikli itki teknolojisiyle uyduyu yönlendirdiğiniz teknoloji bu. Bunu dünyada yapabilen 5-6 ülke var. TÜRKSAT 6A’ya entegre ettiler. İMECE’de de bu teknoloji kullanılacak” dedi.

TÜRKSAT 6A’nın yerden 36 bin kilometre yükseklikte haberleşme uydusu olarak kullanılacağını söyleyen Varank, “Bu uyduyu geliştirirken kendi ürettiğimiz yerli ve milli komponentlerin listesi var. Uydu çok farklı yapılardan oluşuyor. Biz daha önce kendi uydumuzu test ve entegre etme kabiliyetine sahip bir ülkeydik. TÜRKSAT 6A ile tepki tekerlerinden, güneş algılayıcı ve yıldız izlere kadar komponentleri, kendi mühendislerimiz ve teknisyenlerimizle birlikte tamamen yerli ve milli olarak gerçekleştirdik ve uydumuzu inşa etmiş olduk” ifadelerini kullandı.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE