ASELSAN Hibrit Tahrik Sistemi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücüne güç katacak

Askeri araçlar için geliştirilen ASELSAN Hibrit Tahrik Sistemi, askeri araçları hibrit teknolojiye hazırlıyor.

ASELSAN, 25-28 Temmuz’da İstanbul’da gerçekleşecek olan IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF 2023) insansız sistemler, radar, elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, hava savunma ve haberleşme alanındaki becerilerini yerli ve yabancı misafirler ile paylaşmaya hazırlanıyor.

Bir süredir elektrikli çekiş sistemleri ile alakalı çalışmalar yürüten, bunları sivil alanda kullanıma çıkaran ASELSAN, geldiği noktayı da fuar da gözler önüne sermeyi planlıyor.

ASELSAN’ın elektrikli araç sistemleriyle bezenmiş olan, TEMSA tarafından üretilen elektrikli otobüsler Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından aktif olarak faaliyet gösteriyor. Yine ASELSAN elektrikli araç sistemleri ile donatılmış olan KARSAN üretimi elektrikli minibüsler de yollara çıkmak için sabırsızlanıyor. ASELSAN sistemi kullanılarak BMC tarafından geliştirilmiş olan 12 metre elektrikli otobüs hazırlıklarında da son aşamaya gelindi.

ASELSAN, üzerinde çalışmaya devam ettiği hibrit tahrik sistemini de IDEF 2023’te ilk kez görücüye çıkacak. Hibrit tahrik sistemi, tüm askeri araç üreticisi şirketler için yerli ve milli bir araç sistemi çözümü olacak. Proje kapsamı içerisinde geliştirilmiş olan Dahili ve Uyarlanabilir Batarya Sistemi ile de meskun mahalde sessiz operasyon ve sessiz intikal imkanı sunacak.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde, ASELSAN ve BMC Power arasında imzalanan Hibrit Tahrik Sistemi Geliştirilmesi Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü Projesi kapsamı içerisinde, aksa entegre elektrik motoru tahrikli (e-aks) hibrit çekiş sistemi ilk kez 4×4, 6×6 ve 8×8 askeri araçlara yönelik seri hibrit mimaride iyileştiriliyor.

Seri hibrit mimari ile askeri araçlardaki menzil problemi de çözüme kavuşacak. Geliştirilen dümenlenebilir yapıda e-aks sisteminin 4×4 (20 ton), 6×6 (30 ton), 8×8 (40 ton) araçlarda kullanılabilecek. Sistemin ana yapı taşı olan elektronik diferansiyel motorun hız, tork değerleri incelenerek herhangi bir arıza halinde diğer motorlara güç isteği yönlendirilerek aracın operasyonunu sürdürmesi sağlanmış olacak. Bu özellik, zor koşullarda görev yapan personele olumsuz bir durum ile karşılaşıldığında aracı yürür şekilde kullanabilme avantajı sağlayacak. Elektronik diferansiyel sayesinde mekanik diferansiyelin önüne geçilerek yurt dışı bağımlılığı da ortadan kaldırılacak. Aks üzerine yerleştirilmiş olan motor ve sürücüler ile elektronik birimler de ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak tasarlandı. Sistemde bulunan Dahili Jeneratör Sistemi ile hem bataryalar şarj edilmiş olacak hem de sahada görev alan personelin ve diğer cihazların enerji ihtiyacı ek jeneratör taşınmasına gerek olmadan sağlanmış olacak.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE