Akleylek: “Sağlık bilgileri kullanılarak çok kötü durumlar ile karşılaşılabilir”

14’üncü Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda Dijital Gündem’e konuşan ISC Türkiye Konferansı Akademik Kurulu Eş Başkanı Doç. Dr. Sedat Akleylek, bünyesinde bulunduğu firmanın sağlıkta siber güvenlik alanında bugüne kadar yaptığı çalışmalardan ve ileride bu alana yönelik yapmayı düşündükleri çalışmalardan bahsetti.

Sağlık sektörünün çok özel bir sektör olduğuna vurdu yapan Sedat Akleylek, “Özelliği de şu şekilde; eskiden bazı durumlarda sağlık verileri herkes tarafından bilinebilir, her doktor benim sağlık verimi görebilir, her hastane çalışanı benim sağlık verime ulaşabilir yada başka bir sektörün çalışanı ulaşabilir mantığı vardı. Ancak günümüzde bu mantığın siber güvenlik anlamında anlamlı olmadığını öğrendik. Çünkü sağlık bilgileri kullanılarak çok farklı kötü durumlar ile karşılaşılabilir. Aslında işin bilgi güvenliği ve bilgi paylaşımıyla ilgili olan durumları var. Bunların analiz edilmesi gerekiyor” dedi.

ISC Türkiye kapsamında yaptıkları etkinliklerde bilgi paylaşımı, verinin dağıtılması, elde edilenlerin işlendikten sonra hangi anlama geldiğinin akıllı sistemler ile birlikte analiz edilmesine yönelik çalışmaları olduğunu söyleyen Akleylek, “Örneğin; bir akciğer röntgeninin başkalarıyla paylaşılmasının nelere yol açabileceğini, sizin genetik hastalıklarınızdan tutunda diğer sizle olan bilgilerin de anlaşılabileceğini burada ki konuşmacılarda, önceki ISC Türkiye Konferanslarındaki akademik çalışmalarda da hep bunlar gösterildi. O yüzden sağlık verilerinin sistematik anlamda siber güvenlik kavramlarını sağlayacak gizlilik, bütünlük, kimlik denetimi gibi bileşenleri de kapsayacak şekilde saklanması, depolanması, paylaşılması gerekmekte” şeklinde konuştu.

VİDEO: 70
BAŞLIK: Akleylek: “Sağlık bilgileri kullanılarak çok kötü durumlar ile karşılaşılabilir”
KONUŞMACI: Doç. Dr. Sedat Akleylek – ISC Türkiye Konferansı Akademik Kurulu Eş Başkanı
RÖPORTAJ: Oğuz Gürler