AI kullanılarak yeni bir antibiyotik bulundu

Kanada ve ABD’deki araştırmacılar, yapay zeka kullanılarak ölümcül olan bir süper bakteri türü olan Acinetobacter baumannii’yi öldürebilen yeni bir antibiyotik bulundu. Yapay zeka, binlerce potansiyel kimyasal içerisinden laboratuvar testleri için uygun olanları belirleyebilmek adına fayda sağladı. Bu çalışma sonucunda ‘Abaucin’ isimli kuvvetli bir deneysel antibiyotik keşfedildi. Fakat, ilacın geliştirilmesi ve klinik deneyler için daha fazla çalışma gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Antibiyotiklerin etki göstermemesi ile beraber yeni ilaçlara olan gereksinim oldukça fazla olmaya başladı. Araştırmacılar, yapay zekanın ilaç keşfinde büyük bir artış sağlayabileceğini tahmin ediyor. Yapay zekanın eğitimi için bilim insanları, kimyasal yapısı net bir şekilde bilinen binlerce ilacı Acinetobacter baumannii üzerinde testini gerçekleştirdi. Bu veriler yapay zekanın beslenerek, sorunlu olan bakteriyi hedefleyebilecek ilaçların kimyasal özelliklerini öğrenmesine yardımcı oldu.

Yapay zeka daha sonra etkinliği bilinmeyen 6 bin 680 bileşiği ele aldı ve yalnızca bir buçuk saat içerisinde bir liste hazırladı. Bu liste içerisinden seçilen 240 bileşik üzerinde laboratuvar testi yapıldı ve dokuz potansiyel antibiyotik belirlemesi gerçekleşti. Bunlardan biri olan abucin, farelerde enfekte yaralarının tedavisinin yapılabildiği ve hastalardan alınmış olan A. baumannii örneklerini öldürebildiği izlendi.

Antibiyotiklerin reçete edilmesi 2030 yılına kadar devam edebilir

Fakat, Abucin’in geliştirilmesi adına daha fazla çalışma gerektiriyor. Laboratuvar testlerinin sonrasında klinik deneyler yapılacak, ilacın etkinliği ve güvenliği değerlendirilmesi yapılacak. Bilim insanları, yapay zeka destekli antibiyotiklerin reçete edilebilir duruma gelmesinin 2030 senesine kadar devam edebileceğini öngörüyor.

Bu buluş, antibiyotik direnci gösteren süper bakterilerle mücadele için yapay zekanın ciddi rol oynayabileceğini gösteriyor. Abucin’in diğer bakterilere etkisiz kalması halinde direnç gelişimini güçleştireceğini ve yan etkilerini azaltacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda yapay zekanın milyonlarca potansiyel bileşiği tarayabilme yeteneği, manuel olarak yapılması imkansız olan bir işleme hız kazandırabilir.

Bu çalışma, bilim ve tıpta yapay zekanın devrim niteliğinde bir kuvvet olduğunu gösteren son örnekler olarak değerlendirmesi yapılıyor. Araştırmacılar, yapay zeka destekli antibiyotik keşfinin prensiplerini daha önce Koli Basili (Escherichia coli) üzerinde test edilmişti, fakat şimdi bu bilgileri daha büyük tehditlere yoğunlaşabilmek adına kullanımı gerçekleştirildi.

Dijital Gündem

BEDAVA
İNCELE