2022 Kartepe Zirvesi 4’üncü kez düzenlendi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen 2022
Kartepe Zirvesi’nin ikinci gününde gerçekleşen “Pandemi ve Toplumsal Hayat” başlıklı oturumda, tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin toplumsal hayata etkileri ve şehir yaşamı tartışıldı. Prof. Dr. Nilüfer Negiz başkanlığında yapılan ilk oturumda Çin’de başlayıp tüm dünyaya yayılan salgının toplumsal hayata etkileri ve şehir yaşamına etkileri iki farklı başlıkta ele alındı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Dr. Öğr. Gör. Seda Tapdik, oturumda, “Kent Yönetiminin Değişen Yüzü; Covid 19 Sürecinde Dirençli Belediyecilik” başlığı adı altında sunum yaptı. “Görüştüğüm belediyelerde Pandemiyle birlikte daha sistemli çalışmaya başlandığı ifade edildi. Büyükşehirlerin önemli bütçeleri olduğu için sıkıntı yaşanmadı ama küçük ve orta ölçekli şehirlerde ekstra kaynak harcanmasına neden oldu” ifadesini kullandı.

Dr. Kılınç; Pandemi sürecinin insanlığa yeniden komşuluğu hatırlattığına dikkat çeken Dr. Kılınç, “Almanya’nın Kassel Şehrinde Blücher Sokağı var. Burada 35 yıl önce başlatılan topluluk bahçesi adı verilen bir inisiyatif projesi var. Bu uygulama pandemi döneminde insanlara büyük bir katkı sağladı. Sokak sakinleri burada, fiziksel, ruhsal ve ekonomik olarak az hasarla pandemi dönemini geçirdi. Topluluk ruhunun yeniden doğuşuna olanak sağlayan sokak bize bu tür alanların kullanılmasının topluma nasıl etkisi olacağını görme fırsatı veriyor” ifadesini kullandı.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Gül ve Uşak Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Abidin Kemeç ile hazırladığı “Covid-19 Pandemisiyle Mücadelede Akıllı Kent Teknolojilerinin Rolünü” ele aldı. Sunumu yapan Uşak Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Abidin Kemeç; “Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 salgını ülkemizde bir yıl sonra etkili oldu. Bu salgının ardından bazı ülkeler temizlik, maske, mesafe, seyahat kısıtlaması gibi koruyucu tedbirler aldı. Belediyeler de bu mücadelede çeşitli teknolojik cihazlarla katılım gösterdi. Gelinen nokta bize şunu gösterdi; akıllı kentler teknolojisiyle hastalıklarla ve pandemi gibi konularda çözüm önerisi sunma kabiliyetine sahip. Bu o şehri dirençli bir şehre çeviriyor. Bunun en önemli kanıtı Çin. Çin teknolojik bir şehir ve pandeminin başlangıç noktası. Geldiğimiz noktada ise Çin pandemiyle mücadelede en başarılı ülke. Bunun nedeni Çin’in elindeki teknoloji” ifadesini kullandı.”